R290 Natuurlijk koudemiddel

Specialist in groene koelinstallaties

R290, ook bekend als propaan, is een natuurlijk koudemiddel dat een uitstekende optie biedt voor industriële koeling.

Dankzij de lage Global Warming Potential (GWP) en geen effect op de ozonlaag, maakt R290 het mogelijk om milieuvriendelijke en energie-efficiënte koelsystemen te ontwerpen.

Deze eigenschappen maken R290 bijzonder aantrekkelijk voor bedrijven die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen zonder in te boeten aan koelprestaties.

Toepassingen voor kleine & middelgrote koelinstallaties

Voor grotere koelsystemen is een indirect systeem vaak de meest praktische oplossing.

Hierbij wordt de koelinstallatie buiten geplaatst en wordt koude via een medium zoals glycol, CO2 of NH3 naar de vereiste ruimtes en processen gepompt. Een buitenopstelling biedt verschillende voordelen, maar het is belangrijk om rekening te houden met veiligheidsnormen vanwege potentiële explosiegevaren.

Volgens de NPR 7910 norm, zijn er specifieke overwegingen voor installaties met meer dan 50 kg koudemiddel. Bij deze hoeveelheid valt men onder de ATEX-zonering (ATmosphères EXplosives), wat betekent dat er strikte eisen zijn voor explosiebeveiliging. Dit kan leiden tot aanzienlijk hogere kosten vanwege de noodzaak voor brandveilige componenten. Hierdoor wordt het gebruik van propaan als koudemiddel financieel minder aantrekkelijk voor grotere installaties.

Echter, voor kleinere systemen, met een koudemiddelinhoud tot 50 kg, blijft propaan een haalbaar en veilig alternatief.

Dit koudemiddel biedt efficiëntie en is milieuvriendelijk, waardoor het een uitstekende keuze is voor kleinere en middelgrote koelinstallaties die buiten zijn opgesteld. 

R290 koeling in industriële koelinstallaties met natuurlijk koudemiddel.
Industriële koelinstallaties met R290 natuurlijk koudemiddel.

Voordelen R290 Koeling

Eisen R290 koeling

Op zoek naar een specialist in groene koel- en klimaatinstallaties?